Boost din krop med sunde nødder

Nødder er lækre og sundt at spise . Så hvis du bliver sultne sidst på dagen .. Så er det okay at spise nødder .!! hvad gavner nødder for – Google-søgning Desuden indeholder de magnesium som hjælper med at mindske træthed samt er med til at musklerne fungere som de skal. Nødder er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og omega fedtsyrer . Selv jeg personligt elsker nødder mums …!!

Spis nødder med god samvittighed

Mange tænker umiddelbart “uha, der er frygtelig mange kalorier i nødder”, og skærer dem ud af kosten. Intet kunne dog være mere forkert, for vel er der masser af kalorier i nødderne, men hver eneste af kalorierne er af den sundeste slags.

Kun få råvarer matcher nødderne, når det kommer til de sundhedsfremmende egenskaber. Det er ikke uden grund, at Hjer­te­foreningen hylder nødder som ren superfood og anbefaler, at du dagligt spiser min. 50 g nødder, og i samme omgang slår fast, at risikoen for, at du bliver fed af sådan en god håndfuld nødder, er stort set lig nul.

Det, der gør nødderne så uforlignelig sunde, er, at de kombinerer vigtige vitaminer og mineraler med en optimal kombination af protein, fedt og kulhydrat. De tre makronæringsstoffer arbejder sammen med kostfibrene om at skabe en sund kropskemi, samtidig med at de stabiliserer blodsukkeret, fylder maven og giver dig så meget brændstof, at du er mindre fristet til at snacke i alle mulige usunde ting, og gør det nemmere at holde lidt igen ved kødgryderne, når du rammer aftensmaden. Så selvom kalorieindholdet i nødder er på niveau med flødechokolade, så er nødder mere slankemad end kaloriesynder. Faktisk er nøddernes fedtstoffer et kæmpe aktiv, for størsteparten er af samme støbning, som dem du finder i avocado og olivenolie, og dermed præcis lige så antiinflammatorisk styrkende

Vil du passe på dit hjerte, så spis nødder i din daglige kost. Nødder har mange sunde egenskaber. De har et stort indhold af de gavnlige umættede fedtsyrer, som er gode for hjertet. Her hjælper Hjerteforeningen dig med, at bliver klogere på nødder.

DERFOR SKAL DU SPISE KÅL

Hvad er nødder?

Gruppen af nødder omfatter: hasselnød, jordnød, cashewnød, paranød, pecannød, pistacienød, valnød, macadamianød og mandel. Egentlig er mandlen en kerne, men den kan anbefales på linje med nødder.

Fakta om nødder

  • Indeholder protein, fedt, fibre, vitaminer og mineraler.
  • Er rige på sunde umættede fedtstoffer
  • Forebygger hjerte-kar-sygdom.
  • Har et højt kalorieindhold

Nødder og hjertesygdom

Der er videnskabelig dokumentation for at nødder i en mængde på 30 g dagligt kan nedsætter risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdom ved at sænke LDL-kolesterol.

Anbefaling

Der anbefales en lille håndfuld svarende til 30 g nødder dagligt. Anbefalingen gælder alle typer af nødder, men spis naturlige nødder uden sukker og salt.

Kan jeg spise for mange nødder?

I nødder kan stoffet aflatoksin dannes. Problemet er størst for paranød og pistacienød, som er dyrket i tropisk klima. Aflatoksin er potentielt kræftfremkaldende. Det dannes af skimmelsvamp og fremmes under varme og fugtige forhold. Selv om paranød og pistacienød har et højt indhold af aflatoksin, vil de bidrage med en sundhedsmæssig gevinst.

Kalorieindholdet i nødder er højt, så 30 g dagligt er en passende portion. Et større indtag af nødder kan give vægtøgning.

DERFORSKAL DU HAVE CITRON LIGGENDE I DIT KØLESKAB

Hvordan får jeg flere nødder ind i kosten?

Nødder smager skønt og er et sundt alternativ til slik og søde sager. Nødder er desuden en god smagsgiver, som kan give madens smag et løft. Prøv at bruge nødder:

  • Som drys på yoghurt, skyr eller havregryn.
  • Brug nødder i salaten, på lynstegte grøntsager og i wokmaden.
  • Nødder alene egner sig godt som mellemmåltid

Det gør 9 forskellige nødder for din sundhed

Antioxidanter, vitaminer, mineraler og omega 3-fedtsyrer sidder tæt i nødder, som kan booste din kost på alle måder. Også som snack. Her får du en guide til nøddefamilien, hvor peanuts, cashewnødder og mandler faktisk er stedbørn…

1. Pistacienødder

Som alle andre nødder er pistacienødder ganske kalorieholdige og dermed gode som en mættende snack. 100 g nødder indeholder hele 557 kalorier primært fra sunde, monoumættede fedtsyrer. Med et jævnligt indtag kan man hjælpe sin krop med at holde styr på det usunde kolesterol. Foruden høje koncentrationer af E-vitaminer har pistacienødder en særligt høj koncentration af B-vitamintyper som f.eks. riboflavin, der har betydning for hud, hår og negle. Vi får dem ofte ristede med salt, men prøv også rå pistacier f.eks. i desserter.

2. Cashewnødder

Cashewnødder er faktisk slet ikke nødder, men derimod den tørrede del af en
tropisk frugt, cashew-æblet. Cashewnødder har et højt magnesiumindhold, som blandt andet kan afhjælpe for højt blodtryk. Magnesium er desuden  vigtigt for vores stofskifte og muskler. De er nogle af de mest kalorieholdige af alle nødderne, men der er masser af de hjertesunde monoumættede fedtsyrer i dem. Er du på kur, så pas dog på med cashew, da kulhydratindholdet også er ganske højt. Nøddernes bløde, fede konsistens gør dem velegnede til sund is og sundt slik.

3. Mandler

Mandler, som reelt er et frø fra mandeltræets stenfrugt, er den bedste kilde til E-vitaminer af alle nødder. E-vitaminerne er stærke antioxidanter, som menes at holde huden ung, da de mindsker cellernes ældningsproces på grund af iltning. Mandler har desuden en høj koncentration af fibre, calcium og magnesium, ligesom deres proteinindhold er af en type, som hjælper med at stabilisere blodsukkeret og dermed holde dig mæt længere. Mandler har også vist sig at kunne være med til at forhindre flere kræfttyper, herunder brystkræft.

4. Pekannødder

Pekannødder er sande små vitaminbomber med mere end 19 forskellige vitaminer og mineraler. Forskere har påvist, at pekannødder kan medvirke til at bekæmpe det dårlige kolesterol i blodet, fremmer det gode kolesterol og generelt kan højne sundheden i blodårerne. I pekannødder finder man også en særligt høj koncentration af E-vitamin, som styrker huden og holder cellemembranerne sunde ved at beskytte mod frie radikaler.

5. Paranødder

Paranødden er uhyre kulhydratfattig og samtidig er det den nød, som har den højeste koncentration af selen, som bl.a. hjælper med at rense kroppen for kviksølv. Kroppen bruger desuden selen til at producer en form for antioxidanter, som beskytter cellerne mod skader. Sidst er selen med til at fremme dannelsen af et af de vigtigste hormoner til at holdes stofskiftet oppe. Paranødder har en interessant konsistens, men smagen er lidt “jern-agtig” så de fleste vil nøjes med at spise et par stykker.

6. Macadamianødder

Macadamianødder har det højeste fedtindhold af alle nødderne og det næstlaveste indhold af kulhydrat (paranødder har færrest), hvilket gør macadamia til en god, mættende snack til dig, som er på kur. Macadamia er særligt høje på B1-vitamin, som har betydning for vores nervesystem, fordøjelse, muskler og hjerte. I køkkenet er macadamia en utroligt lækker ingrediens, men også meget dyr.

7. Peanuts

Peanuts er ikke nødder, men derimod en form for bønner. De indeholder ikke de samme sundhedsfordele som nødderne, især fordi fedtsammensætningen er noget anderledes. Der er en overvægt at Omega 6 i peanuts, hvor nødder er rigere på det sundere Omega 3. Betragt derfor peanuts som en lækker snack, ikke som noget, der har en særlig effekt på din sundhed.

8. Hasselnødder

Hasselnødder har et højt indhold af kostfibre, hvilket gør, at de mætter godt. Men der, hvor hasselnødder for alvor skiller sig ud, er ved deres særligt høje indhold af B-vitaminet folat, som bl.a. anbefales til gravide. Studier på sportsfolk har vist, at deres udholdenhed og præstationsevne var bedre, når de havde spist tilstrækkeligt med folat. Andre studier har vist, at folat er vigtigt i bekæmpelse af depression og forebyggelse af Alzheimers.

9. Valnødder

Valnødden har fået forskernes opmærksomhed på grund af sine helsebringende egenskaber. Niveauet af plante-Omega 3 er særligt højt i valnødder, det samme gælder for antioxidanterne, som bekæmper frie radikaler i kroppen. Valnødder ligner små hjerner og kaldes da også for “hjernemad” på grund af deres tilsyneladende evne til at stoppe hjernens ældning (hos rotter i hvert fald).

DERFOR ER DET VIGTIGT AT DRIKKE VAND

Små selenmirakler

Et studie foretaget blandt mere end 75.000 amerikanske sygeplejersker har vist, at man ved at spise nødder mindsker risikoen for at få kræft i bugspytkirtlen med 30 pct. Især peger forskerne på selenindholdet i nødder som medvirkende årsag. Vi har generelt svært ved at få selen nok i kosten, da jorden mange steder i verden er udpint på næringsstoffer. Nødder vokser på træer, hvis rødder rækker langt ned i jorden, hvor der stadig er selen at hente

Så det er bare gå i gang idag med alle mulige nødder …..Men jeg kunne blive ved hvorfor det er sundt og spise nødder ….Det er FANTASTISK . Du behøver ikke være i tvivl omkring nødder… Så du kan sagtens have en skål stående på bordet derhjemme …..

Knus Pernille

Opt In Image
Få tips til din livsstil
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få min e-bog med masser af inspiration og tips til sundhed, opskrifter, hækling, husholdning med mere.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *