Lækre hjemmelavet rugbrød

Lækre hjemmelave rugbrød smager nu bedst . Så hvorfor ikke selv lave din egen rugbrød . Mums Hjemmebagt rugbrød – Selvfølgelig med surdej tager naturligvis sin tid men belønningen er stor for smagen .

Ingredienser

  • 2 1/2 dl surdej
  • 2 tsk salt
  • 1 spsk sirup
  • 1 l lunken vand
  • 7 dl knækkede rugkerner
  • 10 dl rugmel

SURDEJEN

  • 25 gram gær
  • 1 dl lunken vand
  • 1/2 dl kærnemælk
  • 75 gram hvedemel
  • 1 tsk salt

Sådan gøre du

1 dag :

  • Rør surdej . salt .sirup .vand sammen
  • Rør kerner og mel. Dejen skal være rigtigt blød
  • Lad den stå overdækket på køkkenbordet natten over eller ca 8 timer inde du går videre med dit rugbrød

2 .dag

  • smør en stor rugbrødform eller for den med bagepapir
  • Tag ca 250 gram af dejen fra surdej dit næste rugbrød kom surdejen i et glas med låg og stil på køl
  • øs resten af dejen til rugbrød ned i formen lidt ad gangen og pres den ned med en spatel så der ikke kommer luft huller prik dejen med en gaffel
  • Tag rugbrød ud af ovnen og bank det ud af formen og sæt det på en rist
  • Sluk ovnen og sæt dit rugbrød ind igen og lad det bage videre ved eftervarmen i 1 time .
  • Pak det færdigbagte rugbrød ind i en viskestykke og lad den stå på en rist i minimum 2 timer inden det skæres ud . Rugbrød skal helst være kølet noget af inden du skære det ud .
  • Hvis skorpen er for hård kan rugbrød pakkes i en plasticpose

Sådan laver du surdej

  • Rengør et marmelade eller sennepglas med et tilhørende låg
  • Smuldr gæren ned i glasset
  • tilsæt lidt af vandet og rør gæren glat hæld resten af vandet samt kærnemælk . Tilsæt mel og salt . Sæt låg på glasset og ryst det godt sammen
  • Stil glasset i køleskabet i 2 – 3 dage inden surdejen er klar den kan holde sig på køl i ca 8 dage så bag en gang om ugen

Tip – Surdejen kan også bruges til franskbrødet i stedet for gær husk tage en portion dej fra når den er æltet sammen til den næste surdej

At bage rugbrød tager naturligvis sin tid men belønningen er stor for smagen og duften er uforlignelig

Dette er det traditionelle rugbrød med surdej . Det er ikke sikker dit rugbrød lykkes for første gang men så må du prøve igen …Giv ikke op. men brug det rugbrød der ikke lykkes til rugbrøds croutoner eller rugbrødssdrys yoghurten !!

Knus Pernille

Opt In Image
Få tips til din livsstil
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få min e-bog med masser af inspiration og tips til sundhed, opskrifter, hækling, husholdning med mere.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *