Lækre sunde snacks

Nu kan du roligt spise lækre sunde snacks.. Men husk med måde.. Jeg selv personligt elsker nødder.. Så derfor skal du spise nødder med samvittighed. Fyldt med vitaminer og mineraler. DERFOR SKAL DU SPISE NØDDERKnas, knas, knas. Smagen og konsistensen gør nødder til en nydelse at indtage, og en lille håndfuld dagligt løfter din sundhed mere end nogen anden fødevare, viser nye kostundersøgelser. Det skyldes især indholdet af omega-3-fedtsyrer og fibre. Nøddespisere har 29 procent lavere risiko for hjerteproblemer end andre, ligesom nødder beskytter mod en bred vifte af kræftformer. Mennesker, der spiser en kost rig på nødder, har også sjældnere diabetes og inflammation i kroppen.

1. Pistacienødder

Som alle andre nødder er pistacienødder ganske kalorieholdige og dermed gode som en mættende snack. 100 g nødder indeholder hele 557 kalorier primært fra sunde, monoumættede fedtsyrer. Med et jævnligt indtag kan man hjælpe sin krop med at holde styr på det usunde kolesterol. Foruden høje koncentrationer af E-vitaminer har pistacienødder en særligt høj koncentration af B-vitamintyper som f.eks. riboflavin, der har betydning for hud, hår og negle. Vi får dem ofte ristede med salt, men prøv også rå pistacier f.eks. i desserter.

2. Cashewnødder

Cashewnødder er faktisk slet ikke nødder, men derimod den tørrede del af en
tropisk frugt, cashew-æblet. Cashewnødder har et højt magnesiumindhold, som blandt andet kan afhjælpe for højt blodtryk. Magnesium er desuden  vigtigt for vores stofskifte og muskler. De er nogle af de mest kalorieholdige af alle nødderne, men der er masser af de hjertesunde monoumættede fedtsyrer i dem. Er du på kur, så pas dog på med cashew, da kulhydratindholdet også er ganske højt. Nøddernes bløde, fede konsistens gør dem velegnede til sund is og sundt slik.

3. Mandler

Mandler, som reelt er et frø fra mandeltræets stenfrugt, er den bedste kilde til E-vitaminer af alle nødder. E-vitaminerne er stærke antioxidanter, som menes at holde huden ung, da de mindsker cellernes ældningsproces på grund af iltning. Mandler har desuden en høj koncentration af fibre, calcium og magnesium, ligesom deres proteinindhold er af en type, som hjælper med at stabilisere blodsukkeret og dermed holde dig mæt længere. Mandler har også vist sig at kunne være med til at forhindre flere kræfttyper, herunder brystkræft.

4. Pekannødder

Pekannødder er sande små vitaminbomber med mere end 19 forskellige vitaminer og mineraler. Forskere har påvist, at pekannødder kan medvirke til at bekæmpe det dårlige kolesterol i blodet, fremmer det gode kolesterol og generelt kan højne sundheden i blodårerne. I pekannødder finder man også en særligt høj koncentration af E-vitamin, som styrker huden og holder cellemembranerne sunde ved at beskytte mod frie radikaler.

5. Paranødder

Paranødden er uhyre kulhydratfattig og samtidig er det den nød, som har den højeste koncentration af selen, som bl.a. hjælper med at rense kroppen for kviksølv. Kroppen bruger desuden selen til at producer en form for antioxidanter, som beskytter cellerne mod skader. Sidst er selen med til at fremme dannelsen af et af de vigtigste hormoner til at holdes stofskiftet oppe. Paranødder har en interessant konsistens, men smagen er lidt “jern-agtig” så de fleste vil nøjes med at spise et par stykker.

6. Macadamianødder

Macadamianødder har det højeste fedtindhold af alle nødderne og det næstlaveste indhold af kulhydrat (paranødder har færrest), hvilket gør macadamia til en god, mættende snack til dig, som er på kur. Macadamia er særligt høje på B1-vitamin, som har betydning for vores nervesystem, fordøjelse, muskler og hjerte. I køkkenet er macadamia en utroligt lækker ingrediens, men også meget dyr.

7. Peanuts

Peanuts er ikke nødder, men derimod en form for bønner. De indeholder ikke de samme sundhedsfordele som nødderne, især fordi fedtsammensætningen er noget anderledes. Der er en overvægt at Omega 6 i peanuts, hvor nødder er rigere på det sundere Omega 3. Betragt derfor peanuts som en lækker snack, ikke som noget, der har en særlig effekt på din sundhed.

8. Hasselnødder

Hasselnødder har et højt indhold af kostfibre, hvilket gør, at de mætter godt. Men der, hvor hasselnødder for alvor skiller sig ud, er ved deres særligt høje indhold af B-vitaminet folat, som bl.a. anbefales til gravide. Studier på sportsfolk har vist, at deres udholdenhed og præstationsevne var bedre, når de havde spist tilstrækkeligt med folat. Andre studier har vist, at folat er vigtigt i bekæmpelse af depression og forebyggelse af Alzheimers.

9. Valnødder

Valnødden har fået forskernes opmærksomhed på grund af sine helsebringende egenskaber. Niveauet af plante-Omega 3 er særligt højt i valnødder, det samme gælder for antioxidanterne, som bekæmper frie radikaler i kroppen. Valnødder ligner små hjerner og kaldes da også for “hjernemad” på grund af deres tilsyneladende evne til at stoppe hjernens ældning (hos rotter i hvert fald).

Opt In Image
Få tips til din livsstil
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få min e-bog med masser af inspiration og tips til sundhed, opskrifter, hækling, husholdning med mere.

Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev, accepterer du, at jeg må sende dig nyheder, mails med tips og gode råd, digitale gaver samt informationer om kurser, events og produkter. Du kan til enhver tid afmelde dig mit nyhedsbrev igen. Læs min cookie- og privatlivspolitik her.

1 Comment

  1. 15. januar 2020 / 11:52

    Pistacie, cashew og peanuts er favoritter her, men elsker dem alle 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *